Uzundere Cemevi Sosyokültürel Merkez Ulusal Mimari Fikir Projesi Yarışması Ödül Töreni ve Kolokyumu

Uzundere Cemevi Sosyokültürel Merkez Ulusal Mimari Fikir Projesi Yarışması Ödül Töreni ve Kolokyumu

İzmir Karabağlar Belediyesi’nin düzenlediği, toplam 135 projenin teslim edildiği Uzundere Cemevi Sosyokültürel Merkez Ulusal Mimari Fikir Projesi Yarışması 6 Ocak Cumartesi günü Karabağlar Belediyesi Muzaffer İzgü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

İzmir Karabağlar Belediyesi’nin düzenlediği, toplam 135 projenin teslim edildiği Uzundere Cemevi Sosyokültürel Merkez Ulusal Mimari Fikir Projesi Yarışması 6 Ocak Cumartesi günü Karabağlar Belediyesi Muzaffer İzgü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Ödül töreni ve kolokyum, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun konuşmasıyla başladı. Selvitopu yarışmaya olan katılım yoğunluğunun sevindirici olduğunu söyleyerek Alevi cemevlerinin geleneklere uyumlu olarak tasarlanması ve uygulanmasının kentin geleceğine yönelik yatırımlar olduğunu dile getirdi.

Ödül töreninden sonra, Doç. Dr. Ferhat Hacıalibeyoğlu moderatörlüğünde, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ersal, Mimar Prof. Dr. Hikmet Sivri Gökmen, Mimar Doç. Dr. Deniz Dokgöz, İnşaat Mühendisi Muzaffer Tuncağ, öğretim görevlisi Can Gündüz, siyasi parti ilçe başkanları ve yöneticileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, muhtarlar, meclis üyeleri ile çok sayıda Karabağlarlı vatandaşın katılımlarıyla gerçekleşen kolokyum, salondaki izleyici ve yarışmacıların da soru ve fikirleriyle tartışma ortamı yaratmasıyla zenginlik kazandı.

Jüri Başkanı Deniz Dokgöz, yarışmanın hem yerel yönetim kurumunun proje elde etme yöntemi olarak yarışmaları seçmiş olması hem de pek de göz önünde olmayan cemevlerinin ele alınmış olması yönüyle önemli bir yarışma olduğunu dile getirdi. Cemevlerinin mimarlık ortamında çok fazla masaya yatırılmadığını söyleyen Dokgöz, bu yapıların çağdaş tasarım pratiği olarak tam anlamıyla ele alınamaması, alınsa da uygulamaya geçilmemiş olmasından dolayı bu pratiğin deneyimlenmesinin, doğru ve yanlışlarının görülmesinin zor olduğunu belirtti.

Geleneksel bir cemevi tipolojisinin varlığının sorgulandığı kolokyumda, üçüncülük ödülü sahiplerinden İbrahim Eyüp, cemevlerinin farklı yerlerde farklı ritüellere sahip olmasından dolayı belirli bir tipolojiden çok bağlamı içinde ele alınıyor olması gerektiği fikrini öne sürdü. Ayrıca cemevlerinin sembolik unsurlar bulundurup bulundurmaması gerekliliği de masaya yatırıldı.

Daha önceki cemevi proje yarışmalarında programdaki ibadet mekânı ve sosyokültürel merkezin ilişkisi birbirlerinden uzaklaştırılmışken bu yarışmada bu mekânların birbirleriyle ilişkilendirilmiş olması dikkat çekti.

Cemevlerinin dışarıdan bir cami ya da kilise gibi okunabilirliği, içlerine girildiğinde yapının içinde ibadet yapılan bir yapı olduğunu belli etmesi gerekliliği hem mimari olarak hem de sosyolojik olarak tartışıldı. “Cem meydanı” olgusunun katılan birçok projede Aleviliğin ibadet ritüelleriyle örtüşmediği tartışması, salonda karşılıklı fikir alışverişi oluşturarak kolokyuma canlılık kazandırdı.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’ndan Dede Elvan Çelebi iki yüz metrede bir karşılaşılan camiler gibi değil, tüm ihtiyaçlarının karşılanacağı, kültürlerini, eğitimlerini devam ettirip cenazelerini kaldırdıkları, ibadet yaptıkları tek bir bina istediklerini dile getirdi.

Son olarak, birincilik ödülü sahiplerinden olan Mustafa Barış Yegena yarışmanın değerlendirilmesinin beklediğinden daha şeffaf yapılmış olmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Ödüller:

1. Ödül

Mustafa Barış Yegena

Özge Özkul

2. Ödül

Mehmet Metin Polat

Bilge Altuğ

Danışmanlar

Gökhan Turan

Gizem Özer

Yardımcı

Ecem Özden

3. Ödül

İbrahim Eyüp

Hakan Deniz Özdemir

Olcay Ovalı Eyüp


1. Mansiyon

İbrahim Tolga Han

Çağlar Barış

Ece Doğan

Nur Gizem Ağırbaş

Yardımcılar

Eda Özge Düzgün

Kadir Kurun

Yasser Bunni

Berke Karadeniz


2. Mansiyon

Soyer Bayraktar

Emre Günay


3. Mansiyon

Ömer Ak

Kübra Ak

Tuğçe Kuranel


Danışmanlar

Natalia Savchenko

Ebru Şahin

Ezel Yağmur Cebi Okumuş

Paşa Kaya

Müjde Uncu

Yardımcı

Oğuzhan Vural


4. Mansiyon

Mehmet Görkem Güvenç

İbrahim Anıl Biçer

Deniz Kurt Ertaş

Yardımcılar

Andrea Perego

Francesco De Felice

Cemal Ertaş


5. Mansiyon

Ozan Özdilek


Danışman

Hatice Büşra Al Özdilek


Yardımcılar

Ceren Kocabıyık

Merve Siper

İlgili Yarışma